W kuchni jak na wojnie
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Dom Wydawniczy PWN
Kto gotował obiady czwartkowe
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Mauricea Edmonda Saillanda Curnonskyego współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Szczegóły
Tytuł: W kuchni jak na wojniePodtytuł: Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Autor: Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
ISBN: 9788377059272
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 264
Format: 20.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.858 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Trzeci klucz
Dolnośląskie
Czerwone gardło
Dolnośląskie
Wybawiciel
Dolnośląskie
Krótka historia niczego
Kryminał filozoficzny
Kryminał filozoficzny
Dom Wydawniczy PWN
Wilki
Agora
Ginekolodzy
Marginesy
O ziołach i zwierzętach
Marginesy