W kuchni jak na wojnie
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Dom Wydawniczy PWN

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 20.0x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
64,90 PLN
Nasza cena
60,38 PLN
Oszczędzasz 7%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 54,74 zł



Kto gotował obiady czwartkowe Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Mauricea Edmonda Saillanda Curnonskyego współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Szczegóły

Tytuł: W kuchni jak na wojnie
Podtytuł: Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Autor: Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
ISBN: 9788377059272
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 264
Format: 20.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.858 kg

Recenzje