Glutenowe kłamstwo
I inne mity o tym, co jemy

Słowne (dawniej Burda Książki)

  • Rok wydania: 2016
  • Format: 14.0x21.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
44,90 PLN
Nasza cena
30,24 PLN
Oszczędzasz 33%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. ?Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób? ? doktor Brian Wansink, autor Mindless Eating i Slim By Design ?Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety albo zajmuje się leczeniem ludzi? ? doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University ?Levinovitz pokazuje nam, jak przestać się bać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw? ? doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado ?Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i niezwykle pouczająca książka? ? doktor Jean Gunter Uwolnij się od strachu przed tym, co jesz. Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce, a kiedy poznacie prawdę, będziecie zaskoczeni i poczujecie się wyzwoleni. Chleb i makaron Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu z brzucha. Prawda: Tak naprawdę nie udowodniono, że to z winy żywieniowych demonów jesteśmy grubi i otępiali ? za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest. Słone przekąski Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca. Prawda: Nawet gdyby to było prawdą ? a nie jest ? wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy. Stek i ser Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty. Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji. Deser Mit: Cukier uzależnia. Prawda: Tak naprawdę uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru ? kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.

Szczegóły

Tytuł: Glutenowe kłamstwo
Podtytuł: I inne mity o tym, co jemy
Autor: Alan Levinovitz
Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Książki)
ISBN: 9788380531345
Tytuł oryginału: The glutrn lie
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Madejski Radosław
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 300
Format: 14.0x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.65 kg

Recenzje