Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku! Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć. Najważniejsze zagadnienia: podstawy fotografii sprzęt, jego rodzaje i najważniejsze ustawienia, oświetlenie kadru, tajniki kompozycji, kadrowania i świadome korzystanie z perspektywy, edycja zdjęć w Adobe Lightroomie, stylizacja potraw na potrzeby fotografii kulinarnej, rekwizyty i dekoracja, studia przypadków. Spraw, aby dzieła sztuki kulinarnej wyglądały jeszcze pyszniej!
Szczegóły
Tytuł: Fotografia kulinarnaPodtytuł: Od zdjęcia do arcydzieła
Autor: Nicole Young
Wydawnictwo: Helion
ISBN: 9788328324909
Tytuł oryginału: Food photography
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Cieślak Piotr
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 272
Format: 20.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.65 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Fotografia żywności od kuchni
Galaktyka
Historia fotografii
Od Daguerre'a do Gursky'ego
Od Daguerre'a do Gursky'ego
Universitas
Depresja. Jedzenie które leczy
Zwierciadło
Hashimoto na widelcu
Feeria