Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności.
Szczegóły
Tytuł: System prawa żywnościowegoAutor: Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
ISBN: 9788380928794
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 576
Format: 17.5x24.5
Oprawa: Twarda
Waga: 1 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Prawo żywnościowe
Wolters Kluwer
Nastolatek dla początkujących
Zwierciadło
Nastolatki pod lupą
Poznaj by zrozumieć
Poznaj by zrozumieć
Zielona Sowa