Chemia żywności Tom 1
Główne składniki żywności

Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Rok wydania: 2018
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
109,00 PLN
Nasza cena
98,53 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 93,30 zł



Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

Szczegóły

Tytuł: Chemia żywności Tom 1
Podtytuł: Główne składniki żywności
Autor: Praca zbiorowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301196257
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 458
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.76 kg
Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna

Recenzje