Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 2 opisano:
- witaminy;
- rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze;
- nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego;
- alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności;
- toksyny surowców żywnościowych;
- dodatki do żywności i suplementy diety;
- analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Szczegóły
Tytuł: Chemia żywności Tom 2Podtytuł: Biologiczne właściwości składników żywności
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301196264
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 344
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.59 kg
Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Szkoła kotów
Kwiaty Orientu
Dżoker
MG
Niepowszedni 1. Porwanie
Jaguar
Jakby nikogo nie było
Prószyński i S-ka
Słodkie opętanie
Pascal
Słodkie więzy
Pascal
Upojenie
Amber
Rok w Krainie Czarów
Nasza Księgarnia
Efekty uboczne
Replika