Pomimo stałego wydłużania się średniej długości życia w krajach Europy Zachodniej, choroby serca i układu krążenia pozostają główną przyczyną śmierci. Wszystkie badania naukowe wykazują że złe odżywianie jest wprawdzie najistotniejszym czynnikiem ryzyka, ale także tym, na który w najłatwiejszy sposób można wpłynąć, pragnąc zapobiec chorobom. Odpowiednie wybory żywieniowe stają się zatem koniecznością dla wszystkich osób, które są otyłe, cierpią na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, i dla tych u których poziom cholesterolu i trójglicerydów są krytyczne, jak na przykład u osób wystawionych często na stres lub palących papierosy. W tej naukowo udokumentowanej książce Michel Montignac zapoznaje Czytelnika z różnorodnością i wagą czynników ryzyka chorób serca i układu krążenia. Odkrywa przed nim potencjał każdego typu pokarmu i radzi, jak dokonywać właściwych wyborów i jak w odpowiedni sposób zapobiegać chorobom o podłożu sercowo-naczyniowym.
Szczegóły
Tytuł: Przez żołądek do zdrowego serca część 1Autor: Michel Montignac
Wydawnictwo: Artvitae
Kod paskowy: 9788388108112
ISBN: 8388108115
Tytuł oryginału: BIEN MANGER POUR PREVENIR LES MALADIES DU COEUR AVEC LA METHODE MONTIGNAC
Język oryginału: francuski
Tłumacz: Kawczyńska Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 248
Format: 15x21cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.31 kg