Kuchnia śródziemnomorska to kwintesencja zdrowia i smaku. Dzięki oliwie, oliwkom i morskim rybom dostarcza zalecanych przez dietetyków nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Królują w niej świeże warzywa, znakomite sery i jogurty oraz aromatyczne zioła, jak bazylia, oregano czy rozmaryn. Przysmaki, z których słynie region Morza Śródziemnego, są proste w wykonaniu - wiele z nich podbiło cały świat, jak pizza, spaghetti, sałatka grecka. Coraz większą popularnością cieszą się także hummusy i dania na bazie kasz kuskus i bulgur - charakterystyczne dla krajów Afryki ółnocnej.Ta książka jest jak wspomnienie słonecznych wakacji w Grecji, Włoch czy Hiszpanii. Przypomni wam smak greckich specjałów: musaki, gyrosu i tzatziki, włoskich deserów: panna cotty i tiramisu, hiszpańskiej paelli i gazpacho.
Szczegóły
Tytuł: Śródziemnomorskie przysmakiPodtytuł: Pasty, oliwa, ryby, pomidory, desery
Wydawnictwo: Olimp Media
ISBN: 9788377071960
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 192
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Wpływ zagranicznych inwestycji bezpośrednich na konkurencyjność eksportu Polski
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Rewitalizacja miast
Aspekt społeczny
Aspekt społeczny
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Liryka Młodej Polski
Interpretacje
Interpretacje
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Historia człowieka w języku polskim
Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego
Zdrowo lokalnie naturalnie
Slow Food po polsku
Slow Food po polsku
Olimp Media
Truskawki
przekąski, obiady, desery, napoje
przekąski, obiady, desery, napoje
Olimp Media
Kuchnia Roślinna
Olimp Media
Zeszyty literackie 142/2/2018
Fundacja Zeszytów Literackich
Z ogrodu na stół. Świeżo, kolorowo i zdrowo
Olimp Media