Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz ?Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja?.
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
Przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony eleganckiego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.
Szczegóły
Tytuł: W białostockich karczmach zajazdach i restauracjachAutor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: Stowarzyszenie Dorzecze
ISBN: 9788364319013
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 192
Oprawa: Twarda
Waga: 0.988 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Sekrety Białegostoku
Księży Młyn
Przemoc antyżydowska i wyobrażenia społeczne.
Pogrom białostocki 1906 r.
Pogrom białostocki 1906 r.
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Wobec nadchodzącej drugiej wojny światowej
Universitas
O przymierze z Niemcami
Wybór pism 1923-1939
Wybór pism 1923-1939
Universitas