Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych ?omelettes soufflées z truflami i szparagami? w eleganckiej restauracji. To też te pierwszorzędne jadłodajnie mają rozmaite wyborne sposoby przyrządzania potraw z jaj i przy pomocy jaj. Gorzej jest w kuchniach prywatnych, gdzie właśnie znane jest przeważnie tylko stosowanie jaj, jako środka pomocniczego. Samodzielne potrawy z jaj ograniczają się zwykle do jaj na miękko, (prawie zawsze przegotowanych), jaj na twardo (często niedogotowanych), jajecznicy na maśle lub słonince ze szczypiorkiem i do nieudolnie wykonanego omletu z konfiturami.
Szczegóły
Tytuł: 100 potraw z jajAutor: Elżbieta Kiewnarska
Wydawnictwo: Graf_ika
ISBN: 9788365602626
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 40
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.095 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Żywy płot z głogu białego (reprint)
Graf-ika
Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo
Zeta Ars
Dwór Wiejski- 3 tomy w 1 woluminie
Graf_ika
Pieczywo domowe
Graf_ika
Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze
Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników
Czytania dla Tadzia i Zosi
Graf_ika
Maluszkowe malowanie. Owoce
Skrzat