Ciasto ? plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów.
Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.
Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
Szczegóły
Tytuł: Pieczenie ciastAutor: Róża Makarewiczowa
Wydawnictwo: Graf_ika
ISBN: 9788365602664
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 212
Format: 15.5x21.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.44 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia Polsko-francuska
Graf_ika
Uniwersalna książka kucharska
Graf_ika
Wielka ilustrowana książka kucharska
Graf_ika
Dziewczyny z wypiekami
Słowne (dawniej Burda Książki)
Praktyczna Kuchnia
Graf_ika
Chleb domowa piekarnia
Pascal
Rok Dobrych Myśli
Kalendarz 2021
Kalendarz 2021
Edipresse Polska