Dietetyka sportowa

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Rok wydania: 2020
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
279,00 PLN
Nasza cena
263,47 PLN
Oszczędzasz 6%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 237,23 zł



Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.

W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).

Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.

Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.

ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI

ŻYWIENIE

    Trawienie i przemiana materii
    Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
    Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
    Biochemia wysiłku fizycznego
    Bilans energetyczny
    Planowanie aktywności fizycznej
    Budowa i skład ciała
    Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
    Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
    Wartość odżywcza produktów spożywczych
    Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
    Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
    Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
    Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
    Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
    Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
    Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
    Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
    Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
    Zaburzenia odżywiania
    Alkohol a sport

DIETETYKA

    Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
    Przygotowanie do wysiłku
    Regeneracja powysiłkowa
    Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
    Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
    Kobieta sportowiec
    Sportowiec z cukrzycą
    Sportowiec wegetarianin
    Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
    Psychologia i odżywianie
    Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała

SUPLEMENTY DIETY

    Suplementy diety w sporcie
    Suplementacja i żywienie, a doping

PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI

    Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
    Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
    Metody oceny sposobu żywienia
    Metody oceny stanu odżywienia
    Monitoring medyczny sportowców
    Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
    Dieta osób aktywnych
    Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
    Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
    Ciekawostki żywieniowe


Szczegóły

Tytuł: Dietetyka sportowa
Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.)
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320055870
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 1180
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 1.56 kg
Redakcja: Frączek Barbara, Krzywański Jarosław, Krzysztofiak Hubert

Recenzje

Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: