Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za ,,heretyckie jadło". Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały - zamiast smakowitych bulw - nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin. Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów. Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.
Producent:
Wydawnictwo PETRUS Paweł Piotrowski
ul. Raciborska 13/31
30-384 Kraków (Polska)
tel: 601428726
email: wydawnictwo@wydawnictwopetrus.pl
Szczegóły
Tytuł: Jego Pospolitość ZiemniakAutor: Andrzej Kozioł
Wydawnictwo: Petrus
ISBN: 9788377205099
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 190
Format: 13.5x20.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.275 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Ziemniaki
Multico
Para w kuchni
Zwierciadło
Karnet ST272 B6 + koperta Ziemniak
Skona Ting
Ziemniak
Edipresse Polska
Potrawy z ziemniaków w.2019
Astrum