Pory roku na talerzu

Bernardinum

  • Rok wydania: 2022
  • Format: 16.5 x 23.5 cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Pojutrze (poniedziałek 2024-11-04)
Sugerowana cena
29,90 PLN
Nasza cena
24,08 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 13,58 zł



Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co za tym idzie – niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.

Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu” jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia – bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („Tradycyjne smaki Kociewia” 2007, „Dawne smaki Kociewia” 2010) – wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie – urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu” pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.


Szczegóły

Tytuł: Pory roku na talerzu
Autor: Krystyna Gierszewska
Wydawnictwo: Bernardinum
Kod paskowy: 9788381278034
ISBN: 978-83-8127-803-4
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 244
Format: 16.5 x 23.5 cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.56 kg

Recenzje