"Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. Autorka posiadała nowoczesne, jak na swoje czasy, poglądy na kwestie np. higieny, czystości i zdrowia. Dodatkowy walor realizmu i autentyczności jej poradom dodawał fakt odwoływania się do opinii znanych i cenionych warszawskich autorytetów medycznych (i nie tylko).
"365 obiadów", przez wiele lat obowiązywał dłuższy tytuł "365 obiadów za 5 złotych", to bestsellerowa pozycja, którą w ówczesnych dla autorki czasach wypadało mieć i z niej korzystać. Autorka pisała, że świeżość i wybór dobrego prowiantu jest pierwszym warunkiem dobrej kuchni, bo ze złych rzeczy nic dobrego wytworzyć nie można. Dyspozycja w jej obiadach składa się zwykle z czterech dań, a z każdym, nowym wydaniem p. Lucyna starała się uaktualnić przepisy do panujących realiów i mody."
"365 obiadów", przez wiele lat obowiązywał dłuższy tytuł "365 obiadów za 5 złotych", to bestsellerowa pozycja, którą w ówczesnych dla autorki czasach wypadało mieć i z niej korzystać. Autorka pisała, że świeżość i wybór dobrego prowiantu jest pierwszym warunkiem dobrej kuchni, bo ze złych rzeczy nic dobrego wytworzyć nie można. Dyspozycja w jej obiadach składa się zwykle z czterech dań, a z każdym, nowym wydaniem p. Lucyna starała się uaktualnić przepisy do panujących realiów i mody."
Szczegóły
Tytuł: 365 obiadówAutor: Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Wydawnictwo: Graf_ika
Kod paskowy: 9788382440645
ISBN: 978-83-8244-064-5
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 532
Format: 15 x 21 cm
Oprawa: tworzywo
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Pozytywka Poli. Daleka wyprawa. Tom 2
Zielona Sowa
Pozytywka Poli. Tom 3. Niezwykły taniec
Zielona Sowa
Pozytywka Poli. Tom 1. Zagubiona fotografia
Zielona Sowa