Kocioł pełen ryb

Petrus

  • Rok wydania: 2023
  • Format: 13x19 cm
  • Oprawa: broszurowa
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze
Sugerowana cena
59,90 PLN
Nasza cena
40,47 PLN
Oszczędzasz 33%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 39,86 zł



Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście - przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał - podobnie jak dorsz - doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
 

O tych rybach - i o wielu, wielu innych - opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki - specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice.

Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...

 

 


Szczegóły

Tytuł: Kocioł pełen ryb
Autor: Andrzej Kozioł
Wydawnictwo: Petrus
ISBN: 9788377207246
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 304
Format: 13x19 cm
Oprawa: broszurowa

Recenzje