Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście - przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał - podobnie jak dorsz - doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
O tych rybach - i o wielu, wielu innych - opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki - specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice.
Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...
Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...
Szczegóły
Tytuł: Kocioł pełen rybAutor: Andrzej Kozioł
Wydawnictwo: Petrus
ISBN: 9788377207246
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 304
Format: 13x19 cm
Oprawa: broszurowa
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Gertruda
Media Rodzina
Wyspa Sachalin. Notatki z podróży
Zysk i S-ka
Wilk stepowy
Media Rodzina
Jednoaktówki
Officyna
Domowe wędliny tradycyjne oraz sous vide
Olesiejuk
Przedstawiciele ludzkości
Vis-a-Vis Etiuda
Ha-Ga. Obrazki z życia
Marginesy