We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie.
Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.
. . . Istnieje ogromna ilość chorób. Przy czym większości z nich winien jest sam człowiek. Jest to szczególnie widoczne na przykładzie odżywiania.
Człowiek jako określony gatunek żył miliony lat temu i odżywiał się przede wszystkim pokarmem roślinnym. Ale stopniowo, w ciągu tysięcy lat, zmieniał się sposób jego życia. Pojawiło się łowiectwo, potem hodowla bydła. To wprowadziło do jego pożywienia mięso. Stopniowo zaczął się zmieniać zakres odżywiania roślinnego, wypieranego przez produkty zwierzęce. Pojawiły się również produkty, które nie występowały w naturze – sery i twaróg z mleka zwierzęcego. Produkty fermentacji roślin – wino, wódka, piwo.
Proces przygotowania pokarmu na przestrzeni tysiącleci był indywidualny, domowy i w znacznej mierze zachowywał naturalny kompleks substancji aktywnych biologicznie „żywego” pokarmu.
W ciągu ostatnich 150 lat postęp techniczny gruntownie przeobraził charakter odżywiania. Przejawiło się to nie tylko w zawężeniu naturalnego zestawu produktów żywnościowych, właściwych człowiekowi jako gatunkowi (tak zwane „odżywianie gatunkowe”), ale także w zamianie produktów na takie, których nie ma w naturze i do których układ trawienny człowieka nie jest dostosowany.
Temu procesowi szczególnie sprzyjały zabiegi kulinarne. Uwidoczniło się to w pojawieniu się produktów oczyszczonych (łatwiej jest je przechowywać i przygotowywać), w szerokim zastosowaniu obróbki termicznej, wprowadzeniu do pożywienia wielu dodatków: konserwantów, barwników, emulgatorów, antybiotyków i innych.
Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.
. . . Istnieje ogromna ilość chorób. Przy czym większości z nich winien jest sam człowiek. Jest to szczególnie widoczne na przykładzie odżywiania.
Człowiek jako określony gatunek żył miliony lat temu i odżywiał się przede wszystkim pokarmem roślinnym. Ale stopniowo, w ciągu tysięcy lat, zmieniał się sposób jego życia. Pojawiło się łowiectwo, potem hodowla bydła. To wprowadziło do jego pożywienia mięso. Stopniowo zaczął się zmieniać zakres odżywiania roślinnego, wypieranego przez produkty zwierzęce. Pojawiły się również produkty, które nie występowały w naturze – sery i twaróg z mleka zwierzęcego. Produkty fermentacji roślin – wino, wódka, piwo.
Proces przygotowania pokarmu na przestrzeni tysiącleci był indywidualny, domowy i w znacznej mierze zachowywał naturalny kompleks substancji aktywnych biologicznie „żywego” pokarmu.
W ciągu ostatnich 150 lat postęp techniczny gruntownie przeobraził charakter odżywiania. Przejawiło się to nie tylko w zawężeniu naturalnego zestawu produktów żywnościowych, właściwych człowiekowi jako gatunkowi (tak zwane „odżywianie gatunkowe”), ale także w zamianie produktów na takie, których nie ma w naturze i do których układ trawienny człowieka nie jest dostosowany.
Temu procesowi szczególnie sprzyjały zabiegi kulinarne. Uwidoczniło się to w pojawieniu się produktów oczyszczonych (łatwiej jest je przechowywać i przygotowywać), w szerokim zastosowaniu obróbki termicznej, wprowadzeniu do pożywienia wielu dodatków: konserwantów, barwników, emulgatorów, antybiotyków i innych.
- We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych „chorób cywilizacyjnych”. W pierwszej kolejności są to: otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra (podwyższona zawartość kwasu moczowego) i próchnica zębów.
- Następstwem miażdżycy tętnic (zatkanie tętnic blaszkami tłuszczowymi) są zawał serca i udar mózgu (czego następstwem jest paraliż) – szeroko rozprzestrzenione choroby, które przybrały formę epidemii.
- Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie. To jest także przyczyną licznych zachorowań na kamicę nerkową i żółciową.
- Brak w pokarmie enzymów, witamin, innych naturalnych struktur powodował zaburzenia samopoczucia – czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory.
- Brak w pokarmie naturalnego budulca dla tkanek organizmu wywołał obfitość zmian zwyrodnieniowych (przedwczesne zużycie stawów) i innych chorób związanych ze zużywaniem się aparatu ruchowego człowieka.
- Jest to ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić, stosując prawidłowe odżywianie. Jeśli chodzi o leczenie za pomocą lekarstw, zabiegów, nie ma ono żadnych perspektyw i tylko pogarsza stan chorego, ponieważ nie oddziałuje na praprzyczynę – na nieprawidłowe odżywianie.
W tej książce porozmawiamy o tym, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie. Oczywiście należy przestrzegać i innych zasad zdrowego trybu życia – prawidłowego myślenia (życie spokojne, pełne wiary i radości), porządku dnia (pozwala skoordynować własne życie z biorytmami natury i organizmu), dostatecznej aktywności ruchowej (organizm funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy wydatkuje energię, występuje wysiłek mięśni, zachodzi ruch w stawach).
Szczegóły
Tytuł: Dieta lecznicza i rozdzielnaAutor: Giennadij Małachow
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
ISBN: 9788365717528
Tłumacz: Siudak Elżbieta
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 197
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Waga: 0.25 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Sztuka łączenia pokarmów
Co z czym?
Co z czym?
Oficyna Wydawnicza ABA
Wegańska kuchnia indyjska
Purana
Czwarta rewolucja przemysłowa
Studio Emka
Biologia przekonań
Esse
Oczyszczanie organizmu
Oficyna Wydawnicza ABA