Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – od wielu lat pracująca ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane. W książce znajdziesz: • przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje; • przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle; • propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia; • wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność; • porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2; • wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy. Dorota Drozd – pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia polska dla diabetykówAutor: Dorota Drozd
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788381513739
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 160
Format: 16.3x23.1cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
175 dań do pudełka
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Ringier Axel Springer Polska
Termogotowanie
Feeria
180 dań do pudełka Choroba Hashimoto
Ringier Axel Springer Polska
Wisząca małpa
Sonia Draga