Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
Szczegóły
Tytuł: Compendium FerculorumAutor: Stanisław Czarniecki
Wydawnictwo: Grafika
Kod paskowy: 9788368063028
ISBN: 978-83-68063-02-8
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 200
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Stitchrays. Moda na szydełko
Znak Literanova
Pucio i ćwiczenia z mówienia, czyli nowe słowa i zdania
Nasza Księgarnia
Pucio poznaje kolory i dźwięki
Nasza Księgarnia