Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Rok wydania: 2020
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
84,00 PLN
Nasza cena
80,33 PLN
Oszczędzasz 5%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 73,73 zł



Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, - określać przyczyny tych problemów, - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

Szczegóły

Tytuł: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301157357
Liczba tomów: 3
Numer tomu: 3
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 406
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.65 kg
Redakcja: Gawęcki Jan, Roszkowski Wojciech

Recenzje