Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: * zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; * rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; * żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: * racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; * rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem ? lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Szczegóły
Tytuł: Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2Autor: Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301164928
Numer tomu: 2
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 472
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.78 kg
Redakcja: Grzymisławski Marian, Gawęcki Jan
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu
Wydawnictwo Naukowe PWN
Dietoterapia
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Żywienie w sporcie
Zysk i S-ka
Dietetyka sportowa
PZWL Wydawnictwo Lekarskie