Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Szczegóły
Tytuł: DietoterapiaAutor: Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320048612
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 448
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.745 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
Wydawnictwo Naukowe PWN
Anatomia człowieka z elementami fizjologii. Podręcznik dla studentów i lekarzy
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Chemia żywności Tom 2
Biologiczne właściwości składników żywności
Biologiczne właściwości składników żywności
Wydawnictwo Naukowe PWN
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
PZWL Wydawnictwo Lekarskie