Ta książka zaprasza w niezapomnianą podróż do najsłynniejszego regionu Francji, pachnącej lawendą Prowansji, rozciągającej się od Morza Śródziemnego na południu po Alpy na północy. Jest to urokliwa kraina o łagodnym klimacie, opiewana przed wiekami w tkliwych pieśniach trubadurów, a dziś odwiedzana przez licznych turystów z całego świata spragnionych harmonii między naturą, sztuką, historią oraz smakami aromatycznych potraw. W ponad 130 oryginalnych przepisach kulinarnych i barwnych gawędach autorka - Diane Holuigue - maluje niepowtarzalny charakter kuchni prowansalskiej w całym jej bogactwie: od smakołyków Lazurowego Wybrzeża, poprzez potrawy typowe dla doliny Rodanu, po potrawy serwowane u stóp Alp. Wzbogacona apetycznymi zdjęciami potraw oraz ciekawymi fotografiami regionu, pięknymi akwarelami i specjalnie malowaną mapą, ta książka jest ucztą dla oczu w tym samym stopniu co dla podniebienia.
Szczegóły
Tytuł: Księga smaków ProwansjiAutor: Holuigue Diane
Wydawnictwo: Buchmann
ISBN: 9788376702940
Tłumacz: Wolańska Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 256
Format: 21.5x29.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.24 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia francuska
Publicat
Pasja życia
Muza
Księga Szefów Kuchni
G+J Gruner+Jahr Polska
Coco Chanel Sypiając z wrogiem
Marginesy
Doradca smaku
Muza