Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju.
Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy.
W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych.
Mam nadzieje, że moja praca przyczyni sie do upowszechnienia uprawy warzyw o wysokich walorach smakowych i dietetycznych i wzbogaci nasze jadłospisy.
Autorka
Szczegóły
Tytuł: Zapomniane warzywaAutor: Teresa Lewkowicz-Mosiej
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
ISBN: 9788377852248
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 360
Format: 15.1x21.2
Oprawa: Twarda
Waga: 0.73 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Hrabia Monte Christo
(Audiobook)
TOM I-III
TOM I-III
Aleksandria
Przekąski na imprezę Łatwiesze niż myślisz
Canapes, tapas, fondue, sushi
Canapes, tapas, fondue, sushi
G+J Gruner+Jahr Polska
Herbata 100 przepisów
Bellona
Czekolada. Kuszące przepisy
Buchmann
Encyklopedia gotowania 02/2015 Najlepsze przepisy na mięsa i mięsiwa
Prószyński i S-ka
Burgery na milion sposobów
Buchmann
Kanapki. 50 łatwych przepisów
Olesiejuk