Kipi kasza

Samo Sedno

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 20.5x27.2cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
67,90 PLN
Nasza cena
51,47 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 49,31 zł



Odkryj kasze na nowo! Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami. Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu ? z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania. Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną! Paweł Łukasik ? pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć zamieszczonych w książce. Książkę polecają: To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu. Różnorodna, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego - jak pokazują Autorzy - niejedno ma oblicze. Grzegorz Łapanowski Nauczyłam się jeść kaszę, kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce. We Włoszech na przykład kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu bardzo zasmakowała. Dzisiaj różne rodzaje kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego bardzo się cieszę, że powstała taka piękna książka, pełna pysznych przepisów. Tessa Capponi-Borawska Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! Chociaż wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała? Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego pejzażu? Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy - dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium informacji o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze - będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością znajdzie wśród dziesiątek przepisów. Ja np. całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę! Maryla Musidłowska Recenzja patronacka: Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (połączenie sushi i kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co teraz powiesz? Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich produktów - nie tylko przepisy! Polecam! Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia"

Szczegóły

Tytuł: Kipi kasza
Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Wydawnictwo: Samo Sedno
Seria: Samo Sedno
ISBN: 9788377885536
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 248
Format: 20.5x27.2cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.044 kg

Recenzje