Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję ale przecież i konieczność obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych
Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Jacek Pałkiewicz polski reporter, eksplorator i odkrywca, członek rzeczywisty brytyjskiego Królewskiego Towarzystwa Geograficznego.
Karierę podróżniczą rozpoczynał jako oficer na statkach taniej bandery panamskiej, pracował jako inspektor kopalni diamentów w Sierra Leone i kopalni złota w Ghanie. Ukończył Szkołę Dziennikarską w Mediolanie i od tego czasu pracował jako dziennikarz między innymi przez wiele lat w dodatku ilustrowanym Sette do Corriere della Sera. Jest autorem kilkunastu książek oraz filmów dokumentalnych, publikuje reportaże w licznych magazynach europejskich. W Polsce współpracuje z Newsweek Polska, Rzeczpospolitą i Uważam Rze.
Szczegóły
Tytuł: Menu świataAutor: Jacek Pałkiewicz
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788380315266
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 320
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.46 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Eksploracja
Zysk i S-ka
Analiza matematyczna w zadaniach 1
Wydawnictwo Naukowe PWN
Podstawy chemii nieorganicznej Tom 1
Wydawnictwo Naukowe PWN
Krótkie wykłady Chemia dla biologów
Wydawnictwo Naukowe PWN
Pasja życia
Zysk i S-ka
Wszędzie fizyka
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego