Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Agencja Wydawniczo-Reklamowa Skarpa Warszawska Sp. z o.o.
Tadeusza Borowskiego, 2 lok. 24
03-475 Warszawa (Polska)
tel: 224161581
email: redakcja@skarpawarszawska.pl
Szczegóły
Tytuł: Echa dawnej Warszawy Tom 8 W kotle smakówPodtytuł: + 100 dawnych przepisów
Autor: Karolina Głowacka
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Seria: Echa Dawnej Warszawy
ISBN: 9788363842581
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 240
Format: 17.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.495 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Prosto
Filo
Klasyczna kuchnia grecka
Astrum
Ambasada śledzia
Zwierciadło
Chleb domowa piekarnia
Pascal
Japoński rok od kuchni
Kirin
Dietojarska kuchnia żydowska
Znak Koncept
Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki
Znak JednymSłowem
Korea. Nie tylko kimchi
Prószyński i S-ka
Pho. Kultowa zupa z Wietnamu
Prószyński i S-ka