Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 16.5x24.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
59,00 PLN
Nasza cena
52,57 PLN
Oszczędzasz 11%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 51,79 zł



Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Szczegóły

Tytuł: Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Autor: Jan Gawęcki, Henryk Gertig
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301150730
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 150
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.29 kg

Recenzje