Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:
podstawowe pojęcia żywieniowe;
składniki odżywcze;
jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.
Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Szczegóły
Tytuł: Żywienie człowieka Słownik terminologicznyAutor: Jan Gawęcki, Henryk Gertig
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301150730
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 150
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.29 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie osób w wieku starszym
Porady lekarzy i dietetyków
Porady lekarzy i dietetyków
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Kalendarz 2014 Koty
Kalpol
Kalendarz 2014 Krajobrazy
Kalpol
Kalendarz 2014 Pejzaże
Kalpol
Kalendarz 2014 Psy
Kalpol