Autorka, Anna Wojciechowska, zebrała zbiór 67 przepisów (w pierwszym wydaniu było ich 50) na zupy, przekąski, dania główne i desery wszystko to dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków!
Ze wstępu do drugiego wydania książki:
Trzy lata temu, wprowadzając na rynek pierwsze wydanie książki pt. Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka, oddawałam ją w Państwa ręce z wielkim niepokojem. Zastanawiałam się, czy zawarte w niej przepisy właściwie uchwycą charakter kuchni łódzkiej, którą pamiętają Łodzianie. Odbiór książki przerósł moje najśmielsze oczekiwania, a wszelkie słowa uznania i podziękowania dodały mi skrzydeł. Jestem ogromnie wdzięczna za wszystkie opinie, serdeczne rozmowy oraz niekończące się dyskusje na temat regionalnych potraw. Cieszę się, że moje sentymentalno-nostalgiczne podejście do łódzkiej kuchni dostarczyło Państwu wielu wspomnień i inspiracji, zachęcając do przyrządzania domowych dań.
Wspomniane dyskusje i spotkania kulinarne z łodzianami dały mi bodziec do dalszych poszukiwań i zamieszczenia w kolejnym wydaniu książki siedemnastu nowych przepisów, które mam nadzieję uzupełnią niedosyt powstały przy pierwszej edycji. Jestem przekonana, że wielu z Państwa na nowo odkryje zapomniane dania, które znowu połączą nas przy wspólnym stole. Doskonale wiemy, że domowe jedzenie scala ludzi, łączy rodzinę i buduje więzi.
Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków!
Ze wstępu do drugiego wydania książki:
Trzy lata temu, wprowadzając na rynek pierwsze wydanie książki pt. Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka, oddawałam ją w Państwa ręce z wielkim niepokojem. Zastanawiałam się, czy zawarte w niej przepisy właściwie uchwycą charakter kuchni łódzkiej, którą pamiętają Łodzianie. Odbiór książki przerósł moje najśmielsze oczekiwania, a wszelkie słowa uznania i podziękowania dodały mi skrzydeł. Jestem ogromnie wdzięczna za wszystkie opinie, serdeczne rozmowy oraz niekończące się dyskusje na temat regionalnych potraw. Cieszę się, że moje sentymentalno-nostalgiczne podejście do łódzkiej kuchni dostarczyło Państwu wielu wspomnień i inspiracji, zachęcając do przyrządzania domowych dań.
Wspomniane dyskusje i spotkania kulinarne z łodzianami dały mi bodziec do dalszych poszukiwań i zamieszczenia w kolejnym wydaniu książki siedemnastu nowych przepisów, które mam nadzieję uzupełnią niedosyt powstały przy pierwszej edycji. Jestem przekonana, że wielu z Państwa na nowo odkryje zapomniane dania, które znowu połączą nas przy wspólnym stole. Doskonale wiemy, że domowe jedzenie scala ludzi, łączy rodzinę i buduje więzi.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju Regio
Kamińskiego 3/5 lok.43
91-427 Łódź (Polska)
tel: 693400228
email: biuro@regiocentrum.pl
Szczegóły
Tytuł: Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzkaAutor: Anna Wojciechowska
Wydawnictwo: Regio
ISBN: 9788393104499
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 158
Oprawa: twarda
Waga: 0.5 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Rękawiczka
Ukraińska bajka ludowa
Ukraińska bajka ludowa
Dwie Siostry
Tkając świt. Krew Gwiazd. Tom 1
We need YA
Przewodnik literacki po Łodzi (Uszkodzona okładka)
Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO
Komplet dodatków do Gra w Relacje
Gra w Relacje
Dlaczego konie nie bekają?
Media Rodzina