Inspiracją do powstania niniejszego tomu były badania nad regionalizmami w języku polskim prowadzone w Katedrze Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. [] Podjęta przez nas językoznawcza refleksja posłuży rozpoznaniu historycznych i regionalnych warstw kultury jedzenia, a rozszerzenie i pogłębienie badań w przyszłości pozwolą uzyskać pełniejszy obraz człowieka, który tę kulturę tworzy i zachowuje jej świadectwa w języku. Mamy nadzieję, że tak ujęta tematyka kulinariów w języku polskim zainteresuje Czytelników i rozbudzi ich poznawcze apetyty.
Szczegóły
Tytuł: Polskie kulinariaAutor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Libron
ISBN: 9788366269866
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 226
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
750 tradycyjnych polskich potraw
Multico
Łódzka kuchnia regionalna
Księży Młyn
Kuchnia polska. Potrawy regionalne w.2017
Świat Książki