Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według żydowskich przedwojennych przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie znów przywrócić do życia? I rzeczywiście ? udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce czasem przez wiele lat funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdziwienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszanie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw.
Szczegóły
Tytuł: Żydzi od kuchni.Podtytuł: Opowieści wokół rodzinnego stołu
Autor: Hanna Merlak
Wydawnictwo: Austeria
ISBN: 9788378663737
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 96
Format: 18.0x25.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.27 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Piknik. Szybko i smacznie
Olesiejuk
Turbulencja
SQN - Sine Qua Non
Kuchnia Regionów
Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników
Dietojarska kuchnia żydowska
Znak Koncept
Ślepa kuchnia
Jedzenie i ideologia w PRL
Jedzenie i ideologia w PRL
Państwowy Instytut Wydawniczy