Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
Szczegóły
Tytuł: Tradycje kulinarne SzwecjiAutor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo: Hanami
ISBN: 9788365520531
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 240
Format: 16.5x23.5 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Abalone Classic
Wiek: 7+
Wiek: 7+
Rebel
Tradycje kulinarne Finlandii
Hanami
Milion rzeczy
Dwie Siostry
Tkanina z Bayeux Opowieść wysnuta
Państwowy Instytut Wydawniczy
Wojna z pięknem. Reportaże o oszpecaniu Szwecji
Dowody na Istnienie