Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana - bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Autorzy radzą, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Szczegóły
Tytuł: Kamica żółciowaWydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Seria: Instytut żywności i żywienia zaleca
Kod paskowy: 9788320032062
ISBN: 8320032067
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 120
Format: 14.0x20.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.175 kg
Redakcja: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Integracja sensoryczna
Skuteczne strategie w terapii dzieci i nastolatków
Skuteczne strategie w terapii dzieci i nastolatków
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Kuchnia dla alergików
Astrum
Sekrety szeptuch
Ludowe sposoby uzdrawiania
Ludowe sposoby uzdrawiania
Studio Astropsychologii