Gotowanie, jak każda inna profesja, opiera się na wielu fortelach. W Jak to zrobić w kuchni opisuję swoje spostrzeżenia, sposoby na skrócenie czasu wykonywania kuchennych czynności i sekrety, które poznałem w ciągu czterdziestu lat spędzonych w kuchni. Starałem się przekazać tu wiedzę, którą nabyłem, prowadząc zajęcia dla studentów (a oni są w stanie popełnić każdy możliwy błąd) lub poznałem przez przypadek (podczas pracy w restauracjach, gdzie w podbramkowych sytuacjach po prostu trzeba szybko myśleć), albo też powoli uczyłem się, doskonaląc powtarzane latami techniki (w niektórych przypadkach działo się to dzień po dniu i rok po roku).
Ta zwięzła, ale bogata w treść książka jest podzielona na podstawowe działy, wypełnione podpowiedziami, jak pracować wydajniej. Można tu znaleźć pozornie oczywiste sugestie takie jak zakup fartucha, który łatwo zawiązać i rozwiązać ale i mnóstwo zaskakujących rad, na przykład dlaczego można wyrzucić garnek z podwójnym dnem i ruszt do mięsa. Jednak większa część tej książki poświęcona jest odpowiedziom na wszystkie te pytania, które złożyły się na jej tytuł począwszy od tego, jak nie spalić masła, jak panierować kotlety i przechowywać świeże zioła, aż po zagadnienie, kiedy powinno się zastosować wysoką temperaturę, a kiedy niską.
James Peterson
Ta zwięzła, ale bogata w treść książka jest podzielona na podstawowe działy, wypełnione podpowiedziami, jak pracować wydajniej. Można tu znaleźć pozornie oczywiste sugestie takie jak zakup fartucha, który łatwo zawiązać i rozwiązać ale i mnóstwo zaskakujących rad, na przykład dlaczego można wyrzucić garnek z podwójnym dnem i ruszt do mięsa. Jednak większa część tej książki poświęcona jest odpowiedziom na wszystkie te pytania, które złożyły się na jej tytuł począwszy od tego, jak nie spalić masła, jak panierować kotlety i przechowywać świeże zioła, aż po zagadnienie, kiedy powinno się zastosować wysoką temperaturę, a kiedy niską.
James Peterson
Szczegóły
Tytuł: Jak to zrobić w kuchniPodtytuł: Bogato ilustrowany przewodnik
Autor: Peterson James
Wydawnictwo: Vesper
ISBN: 9788377310007
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Helińska Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 422
Format: 16.5x22.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.95 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Wędrówka po stołach Europy
Nowy Świat
Potrawy z makaronu
Olesiejuk
Wielkanocne potrawy
Olesiejuk
Chleb
W.A.B.
Kuchnia polska domowa
Olesiejuk
Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna
Świat Książki