Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni.
Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy „uniwersalne”, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.
Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.
Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
Elżbieta Adamska
Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy „uniwersalne”, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.
Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.
Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
Elżbieta Adamska
Szczegóły
Tytuł: 100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiejAutor: Elżbieta Adamska
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327413130
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 144
Format: 17.5x23.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.119 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Metody i modele eksploracji danych
Wydawnictwo Naukowe PWN
Eksploracja zasobów internetowych.
Analiza struktury, zawartości i użytkowania sieci WWW.
Analiza struktury, zawartości i użytkowania sieci WWW.
Wydawnictwo Naukowe PWN
Sery, masło, jogurt, kefir
Multico
Brugia kolebka kapitalizmu 1280 - 1390
Wydawnictwo Naukowe PWN
Odkrywanie wiedzy z danych
Wprowadzenie do eksploracji danych
Wprowadzenie do eksploracji danych
Wydawnictwo Naukowe PWN
Enterprise Miner
Wykorzystywanie narzędzi Data Mining w systemie SAS
Wykorzystywanie narzędzi Data Mining w systemie SAS
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Twoja biżuteria
Buchmann