100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiej

Olesiejuk

  • Rok wydania: 2014
  • Format: 17.5x23.5 cm
  • Oprawa: oprawa broszurowa
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
24,90 PLN
Nasza cena
21,06 PLN
Oszczędzasz 16%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni.
Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy „uniwersalne”, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.
Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.
Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
Elżbieta Adamska

Szczegóły

Tytuł: 100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiej
Autor: Elżbieta Adamska
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327413130
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 144
Format: 17.5x23.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.119 kg

Recenzje