Tradycje i sztuka kulinarna Chin.
Historia, zwyczaje, smaki

Dialog

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
75,00 PLN
Nasza cena
56,33 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 52,43 zł



Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.

Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!

Szczegóły

Tytuł: Tradycje i sztuka kulinarna Chin.
Podtytuł: Historia, zwyczaje, smaki
Autor: Ksawery Burski
Wydawnictwo: Dialog
ISBN: 9788380028586
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 414
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka

Recenzje