Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie konsumenta.
W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności znalazło się kilka nowych rozdziałów, uwzględniających najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.
Książka ukazuje się w trzech tomach:
- Tom 1. Składniki żywności
- Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka
- Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności
Tom 2 obejmuje m.in. następujące zagadnienia:
- charakterystykę sacharydów, lipidów i białek, mających największy udział
w składzie produktów żywnościowych,
- właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się
pożądanych sensorycznych cech produktów,
- chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące
podczas jej przetwarzania i przechowywania,
- nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także
bromatologią i żywieniem człowieka. Będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.
Szczegóły
Tytuł: Chemia żywności Tom 2Podtytuł: sacharydy, lipidy i białka
Wydawnictwo: WNT
Kod paskowy: 978836362337102
ISBN: 9788363623371
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 304
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.51 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Fizjologia
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu
Wydawnictwo Naukowe PWN
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki
Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Żywienie kobiet w ciąży
PZWL Wydawnictwo Lekarskie