Jadalne zwierzęta morskie były od niepamiętnych czasów były elementem naszego jadłospisu, ale dopiero od niedawna możemy delektować się skarbami morza najwyższej jakości również z dala od wybrzeży morskich. I wszyscy dietetycy, kucharze i smakosze zgadzają się ze sobą jak nigdy, że ryby, skorupiaki i mięczaki zaliczane są do najsmaczniejszych i najpożywniejszych produktów żywnościowych. Jednak, jako wyjątkowo delikatne produkty natury, wszystkie ryby, mięczaki i skorupiaki wymagają fachowej obróbki i przyrządzenia. Dlatego też, książka ta przekazuje przede wszystkim podstawową wiedzę niezbędną w kontakcie z owocami morza. Pod fachowym okiem przewodnika zostaniemy wprowadzeni w świat najważniejszych ryb, mięczaków i skorupiaków od węgorza po suma karłowatego, od ostryg po ośmiornic. Wreszcie będziemy mogli zamienić się z bezradnych oglądaczy coraz to nowych gatunków, pojawiających się na naszym rynku i sprowadzanych z południowego Adriatyku i Pacyfiku, w świadomych smakoszy. Szybką identyfikację ułatwią nam nie tylko doskonałe, kolorowe zdjęcia, ale także przystępne opisy.
Leksykon będzie idealnym poradnikiem w sprawach rozpoznania i zakupu owoców morza, jak również stanie się niezastąpionym drogowskazem w nieodgadnionej dla laika dżungli ryb, skorupiaków i mięczaków pojawiających się coraz częściej w naszych sklepach.
Szczegóły
Tytuł: Owoce morza i rybyWydawnictwo: Muza
Kod paskowy: 9788373190467
ISBN: 8373190465
Tytuł oryginału: Seafood
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Chudzik Małgorzata, Kwiatkowska Anna, Wiśniewolski Wiesław
Języki: polski
Rok wydania: 2001
Ilość stron: 448
Format: 22.0x30.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 2.265 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia Polska Potrawy regionalne
Świat Książki
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Historia polskiego smaku
Kuchnia Stół Obyczaje
Kuchnia Stół Obyczaje
Dom Wydawniczy PWN
Księga Szefów Kuchni
G+J Gruner+Jahr Polska