Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki oraz szaszłyki, szlachetne ryby słodkowodne i grzyby. Nazwy potraw mącznych i wytrawnych wypieków można by długo wyliczać: kulebiaki, bliny, kibiny, cepeliny, czebureki, pampuszki, pieremiacze, sasznie
Szczegóły
Tytuł: Polska kuchnia regionalna Kuchnia kresowaWydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327435620
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 144
Format: 19.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.625 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Harry Potter 1 Harry Potter i kamień filozoficzny
Media Rodzina
Włochy Pascal Lajt
Pascal
Puzzle edukacyjne 100: Mapa Polski (E142)
Castorland
Polska kuchnia regionalna Kuchnia śląska
Olesiejuk
Lida
Latarnia
Niepokorne Judyta
Nasza Księgarnia