Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

Olesiejuk

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 19.0x25.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
19,99 PLN
Nasza cena
15,87 PLN
Oszczędzasz 21%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś

Szczegóły

Tytuł: Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431059
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 144
Format: 19.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.625 kg

Recenzje