Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich deserów należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz
Szczegóły
Tytuł: Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralskaWydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431080
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 144
Format: 19.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.625 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Polska kuchnia regionalna Kuchnia śląska
Olesiejuk
Schronisko Smaków Moja góralska kuchnia
Edipresse Polska