Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.
Szczegóły
Tytuł: Polska kuchnia regionalna Kuchnia śląskaWydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327435606
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 144
Format: 19.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.62 kg