Motywem napisania niniejszej książki było dążenie do prezentacji roli hotelarstwa na rynku turystycznym, ukazanie kierunków zmian zarówno w jego systemie zarządzania, jak i rozwoju, głównie wymuszanych przez zmiany zachodzące w jego otoczeniu.
Książka składa się z ośmiu rozdziałów. W rozdziale 1 scharakteryzowano istotę hotelarstwa, kryteria klasyfikacji hoteli oraz rolę hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego. W rozdziale 2 zaprezentowano podstawowe rodzaje współczesnej turystycznej bazy noclegowej. Rozdział 3 prezentuje składniki głównej, cząstkowej usługi hotelowej, tj. usługi zakwaterowania. Kolejny rozdział 4 przedstawia m.in. istotę gastronomii i jej rolę w hotelarstwie, zakres usług gastronomicznych w hotelach i kierunki ich rozwoju. W rozdziale 5 scharakteryzowano główne usługi dodatkowe w hotelach. Rozdział 6 przedstawia specyfikę zarządzania przedsiębiorstwem hotelarskim. Rozdział 7 ukazuje funkcje głównych służb hotelu. Końcowy rozdział 8 prezentuje procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie. Praca jest wynikiem wieloletnich zainteresowań naukowych Autora.
Książka jest adresowana głównie do studentów studiów ekonomicznych i wychowania fizycznego, studiujących na kierunku ?turystyka i rekreacja?. Pomyślana jest jako opracowanie służące prowadzeniu wykładu z przedmiotu ?podstawy hotelarstwa?. Może być także przydatna osobom i menedżerom zarządzającym firmami hotelarskimi.
Szczegóły
Tytuł: HotelarstwoPodtytuł: Usługi Zarządzanie Procesy koncentracji
Autor: Józef Sala
Wydawnictwo: PWE
ISBN: 9788320823295
Liczba tomów: 1
Numer tomu: 1
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 300
Format: 16.0x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.48 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Dokumentacja hotelowa cz.2
Format-AB
Career Paths Hotels & Catering Student's Book + DigiBook
Express Publishing