Specyfika polskiego jadła różnicowała się wraz z napływem obcokrajowców. Swoją obecność najwyraźniej zaznaczyły kuchnie: rosyjska, niemiecka, żydowska, francuska i litewska. Mimo wielu przemian, na polskich stołach zawsze dominowały jednak potrawy mięsne, do których najczęściej dodawano chrzan, suszone jagody jałowca, grzyby oraz przyprawy korzenne.
Kuchnia staropolska to kwaśne zupy i potrawy z kapusty, które zawdzięczamy tradycjom niemieckiej kuchni. Ostre sosy do mięs sprowadzili z kolei Francuzi. Stałym elementem jadłospisu były niegdyś także warzywa spożywane na surowo lub przechowywane w spiżarniach w postaci przetworów. Aby wzbogacić smak potraw nie szczędzono na migdałach, rodzynkach, goździkach, cytrynie, imbirze, pieprzu, pistacji czy miodzie. Najbogatsi mogli sobie pozwolić na zakup najdroższych przypraw, czyli szafranu i trufli. Kuchnia staropolska odkurza przepisy na najsmaczniejsze i nieco zapomniane już potrawy, które gościły na stołach naszych przodków.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia staropolskaAutor: Czarkowska Iwona
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362521883
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.12 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Dieta odpornościowa
Astrum
Zioła a alergia pokarmowa
Borgis
Przyprawy korzenne
Mała księga przypraw
Mała księga przypraw
Videograf II
Podróżnik w kuchni
Pascal
Zioła i przyprawy mojej kuchni
Zysk i S-ka
Przyprawy z całego świata
Zysk i S-ka
Atlas ziół
Pascal
Przyprawy i zioła
Kuchnia polska
Kuchnia polska
Literat
Zioła w kuchni
Dragon