Kuchnia staropolska

Dragon

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 13.5x21.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
6,99 PLN
Nasza cena
6,47 PLN
Oszczędzasz 8%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Specyfika polskiego jadła różnicowała się wraz z napływem obcokrajowców. Swoją obecność najwyraźniej zaznaczyły kuchnie: rosyjska, niemiecka, żydowska, francuska i litewska. Mimo wielu przemian, na polskich stołach zawsze dominowały jednak potrawy mięsne, do których najczęściej dodawano chrzan, suszone jagody jałowca, grzyby oraz przyprawy korzenne. Kuchnia staropolska to kwaśne zupy i potrawy z kapusty, które zawdzięczamy tradycjom niemieckiej kuchni. Ostre sosy do mięs sprowadzili z kolei Francuzi. Stałym elementem jadłospisu były niegdyś także warzywa spożywane na surowo lub przechowywane w spiżarniach w postaci przetworów. Aby wzbogacić smak potraw nie szczędzono na migdałach, rodzynkach, goździkach, cytrynie, imbirze, pieprzu, pistacji czy miodzie. Najbogatsi mogli sobie pozwolić na zakup najdroższych przypraw, czyli szafranu i trufli. Kuchnia staropolska odkurza przepisy na najsmaczniejsze i nieco zapomniane już potrawy, które gościły na stołach naszych przodków.

Szczegóły

Tytuł: Kuchnia staropolska
Autor: Czarkowska Iwona
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362521883
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.12 kg

Recenzje