Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają zalecenia żywieniowe, m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Szczegóły
Tytuł: Żywienie chorych z nowotworamiAutor: Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Seria: Instytut żywności i żywienia zaleca
ISBN: 9788320044355
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 120
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.16 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kamica żółciowa
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Cukrzyca
Zapobieganie i leczenie
Zapobieganie i leczenie
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Osteoporoza
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki
Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Co z czym Prawidłowe łączenie pokarmów
Oficyna Wydawnicza ABA
Żywienie kobiet w ciąży
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych
Urban & Partner
Algorytmy żywienia dzieci
Urban & Partner