Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym.
Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
Szczegóły
Tytuł: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczegoWydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301194079
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 468
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.77 kg
Redakcja: Lewicki Piotr P.
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Wydawnictwo Naukowe PWN
Biotechnologia żywności
Wydawnictwo Naukowe PWN
Podstawy zarządzania jakością
Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej
Jak być szczęśliwym
Rebis